Tienermoeders

Uit cijfers is gebleken dat het aantal tienerzwangerschappen op Aruba aanzienlijk is gestegen de afgelopen jaren. Zwangerschap en moederschap op jonge leefttijd heeft vaak ingrijpende sociale, psychische en vooral financiele gevolgen voor moeder en kind. Vanaf het jaar 2000 merkte het Wit Gele Kruis een stijging in tienermoeders op. Wij willen de jeugd bewust maken van tienerzwangerschap, seksuele verantwoordelijkheid, realistische feiten en gevolgen.

Er zijn verschillende oorzaken voor zwangerschap op jonge leeftijd:

  • Gebrek aan seksuele voorlichting en voorlichting over de menstruatiecyclus; veel tieners hebben onveilige seks omdat ze denken dat ze toch niet zwanger worden.
  • Vrijen onder invloed van drugs of alcohol
  • Vrijen onder druk van vrienden (peer-pressure)
  • Behoefte aan experimenteren
  • Slechte thuis situatie

Gevolgen

 
Emotioneel: Tienermoeders hebben weinig tijd voor zich zelf en moeten op zo jonge leeftijd al de verantwoordelijkheid voor zichzelf en de baby dragen.
 
Sociaal: Contacten met leeftijdsgenoten worden vaak minder. Interesses en de levens van tienermoeders verschillen zo van hun leeftijdsgenoten.
Schoolcarriere: De emotionele en financiele gevolgen voor tienermoeders, zorgen er vaak voor dat tienermoeders voortijdig stoppen met school om te gaan bijvoorbeeld geld te verdienen.
 
Financieel: De onderhoud van een baby kost veel geld en tienermoeders kunnen vaak alleen terug vallen op de bijstand van de overheid. En deze is vaak niet toereikend.
 
Fysiek: Tienermoeders lopen een groter risico op complicaties omdat hun lichaam niet helemaal rijp is voor de verandering van een zwangerschap.

Cytotec

Wanneer een meisje toch zwanger blijkt te zijn gebruiken sommige een nieuwe methode om abortus te plegen. Namelijk met een medicinale drug die Cytotec heet. Dit is een medicijn voor mensen met darmwand klachten. Een bijkomend effect is dat het een abortus op kan wekken. Jonge meisjes die zwanger zijn nemen dit medicijn in grote dosis in, met gevolg erge buikpijn, bloedingen en opname in het ziekenhuis. Bij een groot aantal meisjes vind er geen abortus plaats en wordt de baby geboren met verschillende afwijkingen. Verder worden er ook andere middelen zoals wasverzachter en pine-oil gebruikt. Er wordt gedacht dat deze middelen werken voor abortus, maar dat is niet zo.

Cijfers

In 2006 waren er in totaal 154 tienermoeders. Daarvan heeft 16,8% al 1 of 2 kinderen. Hierbij gaat het om de meisjes tussen de 16 en de 19. In 2007 zijn dat er 151, waarvan 13,9% al 2 of 3 kinderen had. Verder is 2006 18,2% en in 2007 15,8% van het totaal aantal tienermoeders afkomstig van buiten Aruba. Klik hier voor een overzicht van de cijfers.

Wit Gele Kruis

De zorg en verantwoordelijkheid voor een kind is erg zwaar en beangstigend als je nog zo jong bent. Daarom is het Wit Gele Kruis er om je te helpen en te steunen op de verschillende gebied rond om de baby. Zowel voor, als na de bevalling. We bieden informatie en helpen je bij de verzorging van de baby. Samen met CEMBRAH, een overkoepelende orgaan waarin verschillende organisaties samen werken om tienermoeders zo goed mogelijk te helpen, kunnen we je veel informatie verschaffen over de verschillende aspecten. Denk daarbij aan financiele en sociale gevolgen, maar ook je opleiding en eventuele lichamelijke gevolgen.

Telefoon